Vinsanto del Chianti Riserva

Denominazione di Origine Controllata

Miejsce produkcji: Arezzo – Toskania (Włochy)
Wydajność na hektar: 10 kwintali winogron
Nazwa szczepu: Trebbiano Toscano Malvasia i San Colombano
Położenie winnicy: 200 – 250 m n.p.m.
Typologia terenu: pagórkowaty, średnio błotnisty
Informacje dotyczące zbioru: zbiór ręczny, suszenie przez 3 miesiące na kratownicach z drewna dębowego, kasztanowego lub czereśniowego w celu uzyskania 40 – 60 – 100 l w procesie fermentacji i dojrzewania
Okres leżakowania: w beczkach przez minimum 5 lat

Kolor: intensywny, bursztynowy
Bukiet: mocny smak z bukietem suszonych, słodkich owoców z nutą miodu, pozostawiający trwały, zdecydowany posmak
Smak: przyjemny, harmonijny, aromatyczny
Temperatura serwowania: 12 – 14°C, przed podaniem zaleca się schłodzenie
Polecane w trakcie okazjonalnych spotkań, idealne do ciast i ciasteczek toskańskich – cantucci i serów
Zawartość alkoholu: 16%
Dostępne pojemności: 0,375 l

LA TORRE

Produkty La Torre rodzą się z miłości do ziemi i jej wspaniałych różnorodnych właściwości wzgórz z regionu Arezzo w Toskanii. Winorośl rośnie w sposób naturalny z zachowaniem dbałości o tradycję. W końcu lat 70’ XX w Giovanni i Marcello ocenili wielki potencjał winnicy i postanowili zainwestować w gospodarstwo rolnicze. W ciągu lat dodawane były nowe winnice i te najnowsze są winnicami biologicznymi. Była to wielka zmiana w La Torre, która wzbogaciła winnice i jakość produktów zachowując jednocześnie tradycyjność produkcji. Nasze wino Sangiovese, Vinsanto i oliwa charakteryzują się oryginalnością i najwyższą jakością, na co wpływa właściwość terenu, i dbałość i odpowiedni proces produkcyjny.

O WINACH VINSANTO

W czasie winobrania winogrona zebrane w odpowiednim momencie są wieszane na kratownicach z drewna dębowego, kasztanowego i czereśniowego. Następnie w ciągu 3 miesięcy, cała vinsanteria (miejsce, gdzie produkuje się vinsanto) emanuje przepięknymi kolorami: żółtym, czerwonym i bursztynowym oraz zapachem dojrzałego winogrona. Kolejnym etapem jest umieszczenie winogron w specjalnych beczkach do vinsanto. Najpiękniejszym momentem  jest koniec procesu  dojrzewania i pierwsza degustacja. Część Vinsanto o najbardziej intensywnym bukiecie, zostaje przeznaczona do produkcji Vinsanto Riserva, kolejne 3 lata w małych neczkach. Pozostałe Vinsanto jest już gotowe.