RUPESTRE  SASSELLA DOCG

Denominazione di Origine Controllata e Garantita / czerwone Lombardia

Miejsce produkcji: Valtellina, Winnica Menegola

Nazwa szczepu: Nebbiolo 100%

Średni wiek kultywacji szczepu: 65 lat

Położenie: Winnica położona tarasowo 400-500 mnpm, gliniasto-kamienisty teren

Informacje dotyczące zbioru: zbiór ręczny, tradycyjny

Okres leżakowania: 24 miesiące w beczkach dębowych, następnie 24 miesiące w butelkach

Temperatura fermentacji: 28°C

Proces: 9 dniowa maceracja w temperaturze kontrolowanej 28°C

Wino: Czerwone, rubinowe, z idealnym odcieniem jasności, z wyczuwalną nutą wysuszonych kwiatów i z słodkich przypraw – cynamon, anyż i gałka muszkatołowa, a także korzeń gencjany i wiśnia. Duża różnorodność smaku. Przy pierwszym łyku wina wyczuwa się jego zrównoważoną strukturę, z lekkim posmakiem taniny i kwiatowym zwieńczeniem.

Polecane do: dań pierwszych, treściwych, drugich dań mięsnych i młodych serów

WINNICE MENEGOLA

Rodzina Menegola zajmuje się uprawą winorośli w tym miejscu od 1850 roku. Na wyjątkowo nieprzyjaznym terenie – strome zbocza tarasowych winnic, rozpoczęli mozolną pracę produkcji wina poświęcając się bez reszty tworzeniu winnicy. W 2006 roku winnica została przekształcona w  gospodarstwo homonimiczne z uprawą winorośli Nebbiolo. Teren doliny to drugi co do wielkości na świecie obszar gdzie uprawia się tę odmianę. Na ponad 800 ha stromych i skalistych zboczay rozciągają się tarasowo położone winnice. Winnica Menegola dysponuje 2 hektarami terenu, a którym została założona ponad 100 lat temu, co jest powodem wielkiej rodzinnej dumy.

TRADYCJA

W winnicy bardzo rygorystycznie przestrzegana jest ręczna uprawa winorośli, co jest tradycją w dolinie Valtellina. Cały proces wegetacji i produkcji nadzorowany jest osobiście przez właściciela. Przykłada on wielką wagę do każdego szczegółu, gdyż jest przekonany, że będąc trzecim pokoleniem winiarzy jest zobowiązaniu do kultywowania rodzinnych tradycji winiarskich liczących prawie dwa wieki. Wszystkie tutejsze wina wymagają długiego okresu dojrzewania, początkowo w beczkach, później przez wiele lat w butelkach. Wszystko to bez konieczności kontrolowania temperatury i wilgotności, które są u tutaj niezmienne przez cały rok.