Macchione IGT

IGT / czerwoneToskania

Miejsce produkcji: Arezzo – Toskania (Włochy)
Typ produkcji: wino biologiczne
Wydajność na hektar: 60 kwintali winogron
Nazwa szczepu: Sangiovese 50% i Merlot 50%
Położenie winnicy: 350 – 450 m n.p.m.
Typologia terenu: średnio gliniasty,
z dobrą teksturą
Informacje dotyczące zbioru: zbiór ręczny, prasowanie, fermentacja w temperaturze kontrolowanej i późniejszej maceracji,
w ciągu 8-10 dni
Okres leżakowania: w beczkach dębowych, przez 12 miesięcy i od 7h do 8 miesięcy w butelkach przed wprowadzeniem do sprzedaży

Materiał zbiornika fermentacyjnego:
stal nierdzewna
Temperatura fermentacji: 26 – 28°C
Kolor: czerwony, rubinowy, z intensywnymi fioletowymi refleksami
Bukiet: intensywny, z aromatem
czerwonych owoców
Smak: delikatny z przyjemnym posmakiem taniny
Temperatura serwowania: 16 – 18°C
Polecane do mięs grillowanych i duszonych,

dziczyzny
Dostępne pojemności: 0,75 l i 1,5 l

LA TORRE

Produkty La Torre rodzą się z miłości do ziemi i jej wspaniałych różnorodnych właściwości wzgórz z regionu Arezzo w Toskanii. Winorośl rośnie w sposób naturalny z zachowaniem dbałości o tradycję. W końcu lat 70’ XX w Giovanni i Marcello ocenili wielki potencjał winnicy i postanowili zainwestować w gospodarstwo rolnicze. W ciągu lat dodawane były nowe winnice i te najnowsze są winnicami biologicznymi. Była to wielka zmiana w La Torre, która wzbogaciła winnice i jakość produktów zachowując jednocześnie tradycyjność produkcji. Nasze wino Sangiovese, Vinsanto i oliwa charakteryzują się oryginalnością i najwyższą jakością, na co wpływa właściwość terenu, i dbałość i odpowiedni proces produkcyjny.

O WINACH LA TORRE

Zbiór ręczny idealnie dojrzałych i zdrowych winogron następuje we wrześniu. Po czym niezwłocznie rozpoczyna się proces obróbki i produkcji. Winnica produkuje dwa gatunki IGT – Lastrichetti i Macchione; Chianti DOGC powstaje w 100% z winorośli Sangiovese rosnących na wysokości 300 – 400 m n.p.m. Ponad to, do win Riserva –  Chianti i Macchione, stosuje się winogrona z najbardziej stromych, kamienistych, żwirowych i najwyżej położonych części winnicy. Natomiast dzięki  połączeniu szczepów Sangiovese i Merlot powstało wino o bardziej wyważonym i harmonijnym smaku – Macchione, Lastricheti.