La Perla Extra Brut

Wino Musujące Metoda Klasyczna

 

Miejsce produkcji: Valtellina, Tresenda di Teglio (Lombardia)
Szczep: Pignola valtellinese, szczep autochtoniczny regionu valtellinese, typu czerwona jagoda
Położenie winnicy: 350 – 450 m n.p.m.
Typologia terenu: winnica tarasowa, teren gliniasto-kamienisty
Zawartość alkoholu: 12,5%
Zawartość cukru: 3 g/l
Bukiet: świeży, intensywny i harmonijny
Smak: pełny, świeży z wyważoną kwasowością
Temperatura serwowania: 16 – 18°C
Okres leżakowania: 24 miesiące

Informacje dotyczące zbioru: ręczny do skrzynek o pojemności 10-12 kg, prasowane i pozbawiane gałązek; Moszcz otrzymany w wyniku lekkiego tłoczenia, zostaje oziębiony do temperatury 0 – 2˚C. Następnie zostaje poddany wietrzeniu przez okres około 10 dni. Technika ta nazywana hiperoksydacją zastosowana wcześniej niż z reguły, gwarantuje większą trwałość wina. Po dekantacji statycznej i oziębieniu, moszcz jest poddawany fermentacji alkoholowej w temperaturze kontrolowanej 15 – 16 ˚C. To pozwala na malolaktyczną fermentację, zimną stabilizację i fermentację w butelkach.

LA PERLA

Firma winiarska została założona przez Marco Triacca, dzisiejszego właściciela winnicy La Perla położonej na tarasowych zboczach doliny Valtellina. Początkowo Triacca rozpoczął produkcję wina z różnych odmian Nebbiolo zajmujących 1,5 ha terenu winnicy. Dzisiaj, Marco podwoił produkcję i dysponuje 3,3 ha ziemi przeznaczonymi na uprawę Nebbiolo i autochtonicznego szczepu Pignola valtellinese czerwona jagoda, z której powstaje wspaniałe białe wino musujące produkowane metodą klasyczną. Marco w nowoczesny sposób zarządza uprawą winorośli; łączy pasję, wiedzę, tradycję i zaangażowanie w projekty badawcze. Opracował autorską metodę upraw, polegającą na wyeksponowaniu na słońce maksymalnej powierzchni liści winorośli, co w konsekwencji wpływa na jakość winogron, a co za tym idzie wina. Winnica La Perla jest członkiem Consorzio di Tutela Vini di Vatellina i CERVIM.

LUDZIE WINNICY LA PERLA

„Valtellina i uprawa winorośli w terenie górzystym to sposób urzeczywistniania naszych marzeń” – Marco Triacca.

Marco Marco, inżynier, rolnik. Urodzony w Szwajcarii, od dzieciństwa wychowany w duchu kultury, miłości do ziemi i uprawy winorośli. W 2006 r otrzymał dyplom Nauk Rolniczych Politechniki Federalnej w Zurychu a w 2008 r. tytuł Mastera Nauk o Winie i Enologii w Montpellier i Bordeaux. Zanim założył swoją winnicę pogłębiał wiedzę i angażował się w projekty badawcze. Od 2012 roku stale współpracuje ze szwajcarską uczelnią w Nyon. Marco łączy pasję winiarstwa i enologii z wielkim przywiązaniem do regionu Valtellina i Valposchiavo, gdzie realizuje się bez żadnych ograniczeń!