LA MOSSA DOCG

Denominazione di Origine Controllata e Garantita / czerwone Lombardia

Miejsce produkcji: Valtellina, Winnica La Perla
Nazwa szczepu: Nebbiolo
Informacje dotyczące zbioru: zbiór ręczny
Okres leżakowania: 24 miesiące w beczkach dębowych 10 i 20 ht, następnie w butelkach 24 miesiące
Temperatura fermentacji: 24°C
Proces: Winogrona są zbierane ręcznie, krótko po zbiorze chłodzone do temperatury 5-7°C przez kilkanaście dni, a następnie podgrzewane do temperatury 24°C. W tym momencie rozpoczyna się proces fermentacji w kontrolowanej temperaturze.  Maceracja trwa około 20 dni, następnie fermentacja malolaktyczna; wino dojrzewa w niepalonych dębowych beczkach.

WINNICA LA PERLA

Firma winiarska została założona przez Marco Triacca, dzisiejszego właściciela winnicy La Perla położonej na tarasowych zboczach doliny Valtellina. Początkowo Triacca rozpoczął produkcję wina z różnych odmian Nebbiolo zajmujących 1,5 ha terenu winnicy. Dzisiaj, Marco podwoił produkcję i dysponuje 3,3 ha ziemi przeznaczonymi na uprawę Nebbiolo i autochtonicznego szczepu Pignola valtellinese czerwona jagoda, z której powstaje wspaniałe białe wino musujące produkowane metodą klasyczną. Marco w nowoczesny sposób zarządza uprawą winorośli; łączy pasję, wiedzę, tradycję i zaangażowanie w projekty badawcze. Opracował autorską metodę upraw, polegającą na wyeksponowaniu na słońce maksymalnej powierzchni liści winorośli, co w konsekwencji wpływa na jakość winogron, a co za tym idzie wina. Winnica La Perla jest członkiem Consorzio di Tutela Vini di Vatellina i CERVIM.

LUDZIE WINNICY LA PERLA

„Valtellina i uprawa winorośli w terenie górzystym to sposób urzeczywistniania naszych marzeń” – Marco Triacca.

Marco Marco, inżynier, rolnik. Urodzony w Szwajcarii, od dzieciństwa wychowany w duchu kultury, miłości do ziemi i uprawy winorośli. W 2006 r otrzymał dyplom Nauk Rolniczych Politechniki Federalnej w Zurychu a w 2008 r. tytuł Mastera Nauk o Winie i Enologii w Montpellier i Bordeaux. Zanim założył swoją winnicę pogłębiał wiedzę i angażował się w projekty badawcze. Od 2012 roku stale współpracuje ze szwajcarską uczelnią w Nyon. Marco łączy pasję winiarstwa i enologii z wielkim przywiązaniem do regionu Valtellina i Valposchiavo, gdzie realizuje się bez żadnych ograniczeń!