Oliwa Extravergine z oliwek

IGP Toskania

Miejsce produkcji: Arezzo – Toskania (Włochy)
Roczna produkcja: 40 – 60 kwintali
Odmiana gajów oliwnych: Moraiolo, Leccino, Frantoiano
Położenie: 300 – 450 m n.p.m.
Typologia terenu: tarasowa, ziemia błotnista, gliniasta z dobrą teksturą
Informacje dotyczące zbioru: wyspecjalizowany, mechaniczny
Okres zbioru: październik/listopad
Informacje dotyczące produkcji: restrykcyjna metoda biologiczna, zbiór maszynowy i ręczny w krótkim czasie (max. 2 dni), żeby oliwki pozostawały świeże i zdrowe, zachowały najlepszą charakterystykę organoleptyczną i wyjątkowo wysoką jakość
Metoda przechowywania: stalowe zbiorniki
Kolor: zielony z żółtymi refleksami
Charakterystyka: odpowiednia gęstość, z nutą świeżości i pikantności, ze smakami karczochów, ziół i pomidorów, pozostawiająca wyważony i trwały posmak
Smak: owocowy, średnio wyważony
Polecane do sałat, ryb, zup i przystawek
Analiza chemiczna: kwasowość 0,15, perossidio 3,36, tocoferole mg/kg 238, polifenole mg/kg 379
Dostępne pojemności: 0,10l, 0,25l, 0,50l, 1l, 5l

LA TORRE

Produkty La Torre rodzą się z miłości do ziemi i jej wspaniałych różnorodnych właściwości wzgórz z regionu Arezzo w Toskanii. Winorośl rośnie w sposób naturalny z zachowaniem dbałości o tradycję. W końcu lat 70’ XX w Giovanni i Marcello ocenili wielki potencjał winnicy i postanowili zainwestować w gospodarstwo rolnicze. W ciągu lat dodawane były nowe winnice i te najnowsze są winnicami biologicznymi. Była to wielka zmiana w La Torre, która wzbogaciła winnice i jakość produktów zachowując jednocześnie tradycyjność produkcji. Nasze wino Sangiovese, Vinsanto i oliwa charakteryzują się oryginalnością i najwyższą jakością, na co wpływa właściwość terenu, i dbałość i odpowiedni proces produkcyjny.

OLIWA

Produkcja oliwy extravergine wywodzi się z trzech szczepów: Moraiolo, Leccino, Frantoiano. W połowie października oliwki są zbierane i składane do plastikowych koszy, żeby zapobiec oksydacji i fermentacji zbiera się w ciągu 1 dnia do olejarni. Następnie poddawane są obróbce metodą na zimno. Następnie wracają do winnicy, gdzie oliwki są układane w zbiornikach ze stali nierdzewnej z ciekłym azotem. Zbiorniki są umieszczone w suchym i zacienionym miejscu. Kiedy oliwa osiągnie wszystkie właściwości organoleptyczne, zostaje rozlana do butelek.