Dolce cuore d’uva balsamico

Miejsce produkcji: Chianti (Włochy)
Typ produkcji: ocet 100% naturalny, bez konserwantów, bez dwutlenku siarki
Nazwa szczepu: Sangiovese Toscano
Informacje dotyczące zbioru: ręczny
Informacje dotyczące produkcji i fermentacji: w beczkach, metodą d’Orleans, bardzo długi , delikatny dla produktu, pozwalający na wyzwolenie najlepszych aromatów i smaków.
Informacje dotyczące procesu dojrzewania: jedno – roczny, metodą typu Solera, w beczkach używanych do Vinsanto
Jakość: długa trwałość, perfekcyjnie wyważony smak słodkości i kwasowości, z wyczuwalną odcieniem aksamitności
Kolor: intensywny, błyszczący, w tonacji żółtej, złotej lub bursztynowej
Bukiet: aromatyczny, z nutą suszonych owoców, daktyli i miodu
Dostępne pojemności: 50 ml, 200 ml

AZIENDA I NATALI

Pradziadek Francesco i dziadek Giuseppe rozpoczęli produkcję wina i oliwy, biorąc pod uwagę wysokie walory ziemi, którą posiadali. Nazwa I Natali wywodzi się od imienia praprzodka rodziny, do którego należały kiedyś tereny winnicy. Dziś najmłodsza z rodziny – Eleonora, postanowiła zadbać o modernizację winnicy. Rozwinęła ją z wielką pasją bazując na osiągnięciach swoich przodków, doceniając tym samym piękną historię rodzinną. Zadecydowała o włączeniu do produkcji octu z Arezzo, który charakteryzuje się najwyższą jakością.

 

 

Dzisiaj produkcja oliwy i octu z Arezzo nosi nazwę I Natali i jest połączeniem produktów najwyższej jakości i przywiązania do tradycji. Familia Natali jest liderem produkcji octu i oliwy z Arezzo. Są to produkty naturalne, z charakterem balsamicznym, które pozwalają wyzwolić zapach i smak z winnic wzgórz Chianti. Cechuje je harmonijność i wspaniały smak. Zastosowanie metody Orleans (czerpiącej z 200-letniej francuskiej tradycji rzemieślniczej produkcji octu winnego) pozwala oszczędzić energię w porównaniu do metod przemysłowych.