Chianti DOCG Riserva

Denominazione di Origine Controllata e Garantita / czerwone Toskania

Miejsce produkcji: Arezzo – Toskania (Włochy)
Typ produkcji: wino biologiczne
Wydajność na hektar: 60 kwintali winogron
Nazwa szczepu: Sangiovese 100%
Położenie winnicy: 356 – 450 m n.p.m.
Typologia terenu: średniogliniasty,
z dobrą teksturą
Informacje dotyczące zbioru: zbiór ręczny, prasowanie, fermentacja w temperaturze kontrolowanej i późniejszej maceracji,
w ciągu 8-10 dni
Okres leżakowania: minimum 12 miesięcy w beczkach dębowych do 30 hl i 5 miesięcy w butelkach, przed wprowadzeniem do sprzedaży

Materiał zbiornika fermentacyjnego:
stal nierdzewna
Temperatura fermentacji: 26 – 28°C
Kolor: rubinowy z intensywnymi refleksami
Bukiet: świeży, wyczuwalna nuta owocowa, z lekkim posmakiem wanilii
Smak: świeży, z optymalną równowagą pomiędzy taniną i kwasowością
Temperatura serwowania: 16 – 18°C
Polecane do dojrzewających serów, czerwonego grillowanego mięsa
Dostępne pojemności: 0,75 l i 1,5 l

LA TORRE

Produkty La Torre rodzą się z miłości do ziemi i jej wspaniałych różnorodnych właściwości wzgórz z regionu Arezzo w Toskanii. Winorośl rośnie w sposób naturalny z zachowaniem dbałości o tradycję. W końcu lat 70’ XX w Giovanni i Marcello ocenili wielki potencjał winnicy i postanowili zainwestować w gospodarstwo rolnicze. W ciągu lat dodawane były nowe winnice i te najnowsze są winnicami biologicznymi. Była to wielka zmiana w La Torre, która wzbogaciła winnice i jakość produktów zachowując jednocześnie tradycyjność produkcji. Nasze wino Sangiovese, Vinsanto i oliwa charakteryzują się oryginalnością i najwyższą jakością, na co wpływa właściwość terenu, i dbałość i odpowiedni proces produkcyjny.

O WINACH LA TORRE

Zbiór ręczny idealnie dojrzałych i zdrowych winogron następuje we wrześniu. Po czym niezwłocznie rozpoczyna się proces obróbki i produkcji. Winnica produkuje dwa gatunki IGT – Lastrichetti i Macchione; Chianti DOGC powstaje w 100% z winorośli Sangiovese rosnących na wysokości 300 – 400 m n.p.m. Ponad to, do win Riserva –  Chianti i Macchione, stosuje się winogrona z najbardziej stromych, kamienistych, żwirowych i najwyżej położonych części winnicy. Natomiast dzięki  połączeniu szczepów Sangiovese i Merlot powstało wino o bardziej wyważonym i harmonijnym smaku – Macchione, Lastricheti.